همه ما در زندگی نگرانی های مختلفی داریم و داشتن این نگرانی های باعث می شود که مسیر طولانی را برای رسیدن به شادی طی کنیم ، این نگرانی ها بعضی اوقات انقدر در زندگی ما زیاد می شود و هر روز تکرار می شوند که تبدیل به عادت می شود و همه این استرس ها و نگرانی ها باعث می شوند که شادی در زندگیتان کمرنگ شود.
اما آیا می شود این نگرانی ها در زندگی عادی نشود و دیگر استرس ها و اضطراب های همیشگی را نداشت ؟ خوشبختانه پاسخ آن بله است ، در این مطلب دو راه بسیار تاثیر گذار برای رسیدن به شادی و دوری از استرس ها و نگرانی ها را برایتان شرح می دهم ، البته قبل آن نیاز است که یک سری توضیحات مقدماتی را بدهم پس صبور باشید و تا انتهای مطلب با من همراه شوید .
دلیل این همه نگرانی چیست ؟
اجازه دهید به زمان های خیلی دور برگردیم ، زمان هایی که انسان ها مجبور به شکار بودند ، زمان هایی که انسان ها در جنگل ها و کوه ها میان حیوانات وحشی و درنده زندگی می کردند و همیشه باید آماده خطرات احتمالی حمله این حیوانات بودند و برای زنده ماندن باید به شکار می رفتند تا بتوانند این حیوانات وحشی را شکار کنند و از گوشت آن ها استفاده کنند تا زنده بمانند .
حال برگردیم به زندگی امروزی :
ساعت دوازده شب بعد از پایان کار روزانه ، خسته به رختخواب می روید اما خوابتان نمی برد ، نگران هستید ، اضطراب دارید و دائما در حال فکر کردن هستید که اگر فردا این نشود چه می شود و یا حتی به گذشته فکر می کنید و باز نگران می شوید ، این افکار منفی که در سر دارید و باعث ترشح مواد شیمایی در بدن شما می شود و تجمع این مواد شیمیایی باعث اضطراب و نگرانی می شود.
تنها با انجام فعالیت های شدید مانند فرار از دست حیوانات وحشی یا رفتن به شکار این مواد شیمیایی از بدن ما پاک می شود و برای همین در زمان های قدیم این استرس ها طبیعی و لازم بوده ولی در دنیای مدرن امروز دلیلی برای این همه استرس وجود ندارد .
اما چرا استرس داریم مگر خطری ما را تهدید می کند؟
طبیعتا نه . دنیای مدرن امروز خطری مانند گذشته ما را تهدید نمی کند زیرا ما در خانه های امن در شهر زندگی می کنیم که نه قرار است که هر روز به شکار برویم و نه هر شب نگران باشیم که خوراک حمله حیوانات وحشی شویم ، ولی باز هم نگران هستیم و دلیل آن این است که ذهن به خودی خود به سمت افکار منفی گرایش دارد و اگر کنترل نشود همیشه به دنبال خطرات و تهدیدات احتمالی است .
نگرانی دائمی چگونه بوجود می آید و چرا مسیر رسیدن به شادی دورتر می شود ؟
گفتم که وفور مواد شیمیایی در بدن بر اثر تفکرت منفی باعث اضطراب و نگرانی می شود و وقتی این استرس ها و نگرانی ها زیاد شود ما به این استرس ها و اضطراب ها عادت می کنیم و مسیرهای عصبی مغز ما توسط عادت تفکرات روزانه ما شکل می گیرند .
حال اگر این عادت های نگرانی ها و اضطراب ها در زندگی ما همیشگی شوند ، نگاه ما هم به زندگی به همین صورت می شود و هر لحظه نگران تهدیدات و خطرات هستیم و تنها خطرات و دشواری ها را می بینیم و مسیر رسیدن به شادی برای ما هر روز دورتر و دورتر می شود .
اما اگر اضطراب ها و نگرانی های ما انقدر کم باشند که بشود آنها را از زندگی حذف کرد ، شما فرصت ها را خواهید دید و دنیای قشنگ و زیبایی پیش روی خود را می بینید . پس با هم تلاش خواهیم کرد تا این نگرانی ها را کاهش دهیم تا تبدیل به عادت نشوند.
انواع فرکانس های مغز و کارایی هر کدام :
مغز بستگی به اینکه شما در چه حالتی هستید و مشغول انجام چه کار هستید پالس موج های الکتریکی با فرکانس های مختلف ایجاد می کند که بین ۵ فرکانس مختلف تغییر می کند :
۱ – فرکانس دلتا : کندترین فرکانس که هنگام خواب ایجاد می شود که برای رشد و بازسازی مفید است .
۲ – فرکانس تتا : به این فرکانس ، فرکانس آرامش عمیق می گویند که معمولا وقتی از یک خواب عمیق با فرکانس دلتا بیدار می شوید رخ می دهد .
۳ – فرکانس آلفا : این فرکانس در حالت هوشمندی و آرامش ایجاد می شود که به شما انرژی دوباره می دهد یعنی در حال انجام کاری هستید که لذت می برید و هیچ نگرانی و استرسی هم ندارید .
۴ – فرکانس بتا : این فرکانس در حالت تمرکز بالا و هوشمندی ایجاد می شود .
۵ – فرکانس گاما : که خیلی ها به دنبال این فرکانس هستند و زمانی ایجاد می شود که سرشار از آرامش و خشنودی هستید که با مدیتیشن های حرفه ای این فرکانس ایجاد می شود .
ذهن نگران چه ارتباطی با این فرکانس ها دارد ؟
در حالت ایده ال نباید وقت زیادی را در یک فرکانس مغزی بمانیم و این برای ذهن های نگران بسیار اتفاق می افتد ، این ذهن ها در فرکانس بتا گیر می کنند .
این همان اتفاقی است که بعضی انسان ها هنگام رفتن به یک سفر جذاب تفریحی یا یک مهمانی شاد برایشان اتفاق می افتد ، طبیعتا در این شرایط باید خوشحال و شاد بود اما انسان هایی با ذهن های نگران نمی توانند شاد باشند و همچنان نگرانند و استرس دارند و فرکانس مغز این افراد در مرحله بتا گیر کرده است و تغییر نمی کند و در این فرکانس مغز همیشه در حالت آماده باش و گوش به زنگ است و تمرکز بالایی دارد و همین موارد باعث می شود که این اضطراب ها و نگرانی ها خدای نکرده دائمی شوند .
چگونه می توانیم فرکانس مغز خود را تغییر دهیم و راه رسیدن به شادی را هموار کنیم ؟
اگر یاد بگیریم که عامدانه تمرکز خود را از روی چیزهایی که باعث استرس و نگرانی می شود به سمت چیزهای دیگری ببریم یعنی راه رسیدن به شادی را هموار کرده ایم و در اصل تغییر فرکانس مغز هم به همین صورت انجام می شود.
راه حل تغییر تمرکز چیست ؟
تغییر تمرکز و تغییر فرکانس مغز با تمرین امکان پذیر است و به راحتی می توانید بعد از مدت کوتاهی این تغییر تحت کنترل شما باشد و دو راه پیشنهادی ما : مدیتیشن و قدم زدن است .
هر دو این راه حل ها (مدیتیشن و قدم زدن ) کمک می کند که ما تمرکزمان را تغییر دهیم ولی باید یک اصل مهم را در این دو راه حل رعایت کنیم و آن داشتن دیدجانبی است .
داشتن دیدجانبی در مدیتیشن و قدم زدن
دیدجانبی در کناره ها و اطراف آن چیزی که به طور مستقیم روی آن تمرکز دارید وجود دارد و با تمرین دیدجانبی بعد از مدتی می توانید در هر زمان که بخواهید تمرکز خود را تغییر دهید .
دیدجانبی در مدیتیشن :
در مطالب قبل گفتم که در مدیتیشن فقط باید نظارگر باشیم و حالا تمرین را شروع می کنیم : در حالت مدیتیشن قرار بگیرید و نگاهتان را به جلو قفل کنید ولی به جای اینکه به جلو توجه کنید ، توجه خود را به اطرافتان (سمت چپ و راست خود) ببرید و ببینید در اطراف شما چه چیزهای وجود دارد ، می بینید که تمرکزتان را تغییر دادید و به راحتی می توانید هنگامی که افکار منفی به سراغ شما آمدند با دیدجانبی تمرکز خود را از روی افکار منفی بردارید و آن افکار را دور کنید و بعد از مدتی تمرین می بینید که تمرکزتان تحت کنترل شماست و می توانید روی افکار منفی تمرکز نکنید .
دیدجانبی در قدم زدن :
مغز از دو نیم کره تشکیل شده است : نیم کره راست مغز مسئول تفکر غیر منطقی و نیم کره چپ مغز که مسئول تفکر منطقی است . وقتی ناراحت هستید یا استرس دارید خون به سمت نیم کره راست شما هدایت می شود و نیم کره چپ شما که مسئول تفکر منطقی است فعال نمی شود و با قدم زدن می توانید خون را به هر دو نیم کره هدایت کنید و هر دو نیم کره مغز را فعال کنید.
در حقیقت دیدجانبی در قدم زدن باعث می شود که تمرکز شما از روی استرس و ناراحتی و افکار منفی دور شود ، یعنی هنگام قدم زدن به ساختمان ها نگاه کنیم به ماشین ها و آدم ها نگاه کنید و بگذارید تمرکزتان به سمت دیگری رود تا بتوانید تمرکزتان را از روی افکار منفی بردارید .
دو راه حل پیشنهادی (مدیتیشن و قدم زدن ) همراه با دیدجانبی را جدی بگیرید و امیدوارم به زودی اکثر نگرانی ها و اضطراب های بی مورد به طور کلی از زندگی شما حذف شود و هر روز شادتر و شادتر شوید .