همه ما برای موقعیت های مختلف زندگی تصاویر ذهنی مشخصی داریم مثلا تصویر ذهنی ما برای آب و هوای فصل تابستان گرم است یا برای آب و هوای فصل زمستان سرد همراه با باران و برف است. اما آیا همه این تصویرهای ذهنی قابل اعتماد هستند اگر شرایط خاصی بوجود بیاید که با تصویرهای ذهنی ما در تضاد باشند چه کاری باید انجام دهیم؟
خود را برای هر شرایطی آماده کنیم
به نظر من موضوع آب و هوا برای فهمیدن این مطلب گزینه خوبی است. برای مثال همانطور که می دانیم آب و هوای استوا در تمام سال گرم است و انگار کشورهای استوایی فقط یک فصل دارند و آن هم تابستان است. ساختن این تصویر ذهنی برای انسان ها به حدی قدرتمند و قابل اعتماد است که عامل اصلی رونق کسب و کارهای مختلف می شود مانند فروشگاه هایی که لباس پاییزی و گرم می فروشند(تعجب نکنید توضیح می دهم)
راه حل چیست؟
راه حل ساده است، بیش از حد به تصاویر ذهنی خود اعتماد نکنیم و از گزینه های دیگری هم می توانیم استفاده کنیم و یکی از این گزینه ها استفاده از پیش بینی مرجع است (Reference Class Forecasting) یعنی به جای اینکه همیشه به تصویر ذهنی خود اعتماد کنیم و کورکورانه در هر شرایطی قضاوت کنیم گاهی لازم است نمونه های تاریخی واقعی را ملاک قرار دهیم. برای مثال در شهر کوالالامپور در کشور مالزی منطقه کوهستانی وجود دارد به نام گنتینگ که آب و هوای آن منطقه همیشه گرم نیست و بعضی مواقع باران و مه می تواند آب و هوای آن منطقه را خنک و حتی سرد کند که به خاطر اینکه اکثر مردم تصویر ذهنی گرم را از آب و هوای استوایی مالزی برای خود ساخته اند مثل همیشه یک لباس خنک و تابستانه می پوشند و به همین دلیل فروشندگان های لباس های پاییزی در منطقه کوهستانی کنتینگ بیش از ۵۰ درصد فروش بیشتری نسبت به سطح شهر کوالالامپور دارند. پس به جای اعتماد به تصویر ذهنی خود می توانیم طبق پیش بینی مرجع، خود را برای هر شرایطی آماده کنیم و یک لباس گرم با خود به همراه داشته باشیم.
متاسفانه گاهی اخبار این تصاویر ذهنی را برای ما می سازند و در بسیاری از مواقع باعث می شود که ما نتوانیم درست تصمیم بگیریم و بی مورد قضاوت می کنیم و طبق تصویر ذهنی که داریم و ساخته شده است وقایای دیگر که گاهی از این اخبار مهم تر هستند را نادیده می گیریم.